Dimensionarea corectă a suprafeței vitrate

Calitățile unui spațiu interior depind de modalitățile prin care este luminat: electric sau cu lumină naturală, care poate pătrunde prin deschideri, direct, prin reflexii sau difuz.

Lumina și arhitecturavitraje

Un principiu științific fundamental spune că toate formele naturii sunt generate de lumină. De asemenea, lumina este elementul prin care arhitectura se poate armoniza cu natura și de aceea se află în centrul ei. Toți marii constructori și arhitecți din toate timpurile au înțeles că lumina trebuie să se afle la baza principiilor arhitecturii. Culorile și structura spațiului interacționează cu lumina, influențându-se reciproc, creând umbre și jocuri de lumină. Este de prisos să mai spunem că însăși culoarea nu este decât o percepție a luminii. Deci nu uitați că arhitectura și designul de interior se fac cu efectele luminii, nu cu lumina în sine.

Sticla

Studiată dintr-un punct de vedere tehnic, sticla se dovedește a fi un material cu totul special: este transparent și estetic, este un bun izolator termic și acustic și oferă protecție împotriva radiațiilor. În plan arhitectural, sticla oferă o mare posibilitate de utilizare, în ultimii ani fiind elementul cel mai inovator. Dar cea mai importantă calitate a sticlei este transparența, care întruchipează o nevoie fundamentală: comunicarea dintre spațiul exterior și cel interior, dintre spații inte- rioare diferite sau între spații și oameni.

Exploatarea luminii naturale

Spațiile cu funcțiuni de zi și locurile de repaus sau cele în care petrecem cea mai mare parte a zilei trebuie prevăzute cu deschideri mari; totodată, trebuie studiată și însorirea, pentru a nu fi deranjați de prea multă lumină sau căldură.

Ferestrele

În condițiile în care lumina, aerul curat, jocul de umbre și lumini sau culorile sunt elemente ce trebuie să ne însoțească în activitățile de zi cu zi (și cărora le simțim lipsa câteodată), fereastra, în arhitectură, este cea mai importantă componență: prin ea, spațiul interior se deschide, conectându-ne la spațiul exterior. Calitatea unei construcții depinde direct de existența, poziționarea și dimensiunile ferestrelor.

În fiecare cameră trebuie să existe o zonă bine luminată; nu uitați însă că o fereastră verticală asigură un iluminat natural corect pe o adâncime de maximum 6 m. Cota superioară a ferestrei nu are voie să fie mai jos de 1,80 m, adică înălțimea unei persoane de talie obișnuită. Asigurarea venti- larii se va face prin prevederea a cel puțin unei cercevele mobile, așa că nu vă lăsați păcăliți de prețul mic al tâmplăriilor fixe; cu siguranță vă va părea rău dacă le folosiți. De asemenea, luați în calcul balcoanele și mai ales loggiile, care reduc aportul de lumina naturală. Totuși, acest aspect se poate compensa prin deschideri mai mari. Nu uitați de subsol, care merită ventilat natural, chiar dacă vorbim de deschideri foarte mici.

 

Organizarea funcțiunilor în raport cu lumina naturală

În ceea ce privește organizarea în plan a funcțiunilor, tipul luminii și configurația sitului sunt foarte importante. Astfel, organizarea este bine să fie făcută corect încă de la început, pentru că toate spațiile importante să aibă deschideri spre zone libere, cu o perspectivă cât mai largă și o iluminare potrivită.

Vegetația deasă adiacentă ferestrelor poate reduce lumina naturală cu până la 50%, la fel ca alte construcții sau obstacole naturale aflate în imediata apropiere. Iluminarea bilaterală (pe două laturi ale încăperii) este de preferat, pentru că astfel se echilibrează cantitatea de lumină, însă, după cum știm, acest lucru este posibil numai în cazuri rare. Folosirea iluminatului natural „de sus” creează o atmosferă cu totul specială: e ca și cum ai conferi spațiului un caracter similar cu cel exterior, pentru că lumina, dacă se poate spune așa, va avea aceeași „culoare” ca și la exterior.

 

Orientarea față de punctele cardinale

Orientarea trebuie să țină seama de câteva reguli: pe est, sud sau sud-est, însorirea este maximă, deci aici își vor găsi loc funcțiunile de zi, pentru a avea cea mai bună lumină, iar pe vest beneficiați de lumină bună după-amiază și seara. Aceste ferestre, pe est și vest, ar trebui prevăzute cu echipamente de protecție solară, pentru a reduce riscul supraîncălzirii și însoririi excesive pe timp de vară.

Cele de pe vest sunt mai problematice, din cauza temperaturilor mult mai ridicate din timpul verii. Pe nord, practic nu există soare, ci doar o lumină constantă, ceea ce poate fi un avantaj excepțional în cazul atelierelor sau camerelor dotate cu computere. Dar nimic din toate acestea nu va funcționa bine, dacă detaliile tehnice nu sunt realizate corect.

 

Dimensionarea și poziționarea ferestrelor

Pentru a primi suficientă lumină naturală, orice încăpere din casă trebuie să beneficieze de o suprafață vitrata de minimum 1/10 din suprafața utilă a camerei. Cel mai bun caz este acela în care limita de sus a ferestrei este situată la o înălțime egală sau mai mare de jumătate din profunzimea încăperii. Ferestrele fără parapet sau cu parapet foarte mic măresc câmpul vizual și creează o continuitate între spațiul interior și cel exterior, dar dacă suprafața totală a deschiderii este relativ mare, pot apărea probleme legate de pierderea de căldură.

Sursă: CasaMea.ro

0 Comments


Doriți să ne împărtășiți ceva?

Lasă un răspuns

© 2020 Despescu Construct Nehoiu - Toate drepturile rezervate. /\ Creat și administrat de Leytto Company