Fațada casei este un element constructiv costisitor care, odată realizat, ar trebui să-ți satisfacă exigențele pentru cel puțin 10 ani.
De aceea, trebuie să te gândești foarte bine când finisezi fațada casei.
În acest articol vom discuta despre alegerea tencuielii decorative pentru fațada casei.
Tencuiala decorativă reprezintă ultimul strat de finisaj aplicat pe fațada casei, cu un important rol atât în estetica construcției cât și în protecția acesteia față de factorii de mediu. O tencuială decorativa de calitate trebuie să fie o barieră pentru factorii externi ce pot afecta structură unei clădiri, permițând însă pereților să respire prin migrarea vaporilor de apa dinspre interior spre exterior.
Tencuiala decorativă poate fi aplicată peste tencuieli normale sau tencuieli termoizolante finisate cu tinci, dar cel mai adesea este asociată sistemelor termoizolante.
Există și tencuieli decorative destinate finisajelor interioare, dar acum ne vom referi doar la tencuielile decorative pentru exterior.
Tencuiala decorativă minerală este un amestec de ciment alb, var, pigmenți, adaosuri minerale și rășini sintetice (rășini vinilice, rășini acrilice, etc.).
Tencuiala decorativă siliconică are la bază rășini siliconice, combinate cu diverse ingrediente minerale, pigmenți, etc.
Sunt foarte rezistente la apă, alge, ciuperci, cu o foarte bună permeabilitate la vaporii de apă, fiind potrivite pentru zonele umede.
Structura flexibilă le recomandă pentru constructiile noi, care încă lucrează.
Exemple: Tencuială decorativă siliconica EMEX, Tencuială decorativă siliconică Baumit SilikonPutz.
Tencuiala decorativă silicatică obținută din silicat de potasiu în amestec cu pigmenți anorganici, ingrediente minerale, etc. Utilizabilă pe suprafețe neelastice oferă o bună protecție antimucegai.
Exemple: Tencuială decorativă silicatica EMEX, Tencuiala decorativă silicatică Ceresit CT73, Tencuială decorativă WEBER PAS.Silicate.
Tencuiala decorativă acrilică obținută din rășini acrilice în combinație cu pigmenți și ingrediente minerale. Are o foarte bună aderență la stratul suport.
Exemple: Tencuială Decorativă Emex Quartz Dekor, Tencuială decorativă impermeabila Emex Aqua Protect, Tencuială Decorativă cu Aspect de Praf de Piatră Emex, Tencuială decorativă acrilică Ceresit CT64.
Tencuiala decorativă mozaicată conține granule minerale colorate și rășini sintetice. Este deosebit de rezistentă la acțiuni mecanice și la intemperii, fiind destinată zonelor celor mai expuse precum soclurile și gardurile.
Exemple: Tencuială de soclu marmorată EMEX, Tencuială decorativă mozaicată Baumit MosaikPutz, Tencuială decorativă Weber PAS.Mosaik, Tencuială decorativă mozaicată Oskar BuntsteinPutz.
În funcție de granulația materialului, tencuiala decorativă permite obținerea unor suprafețe finisate cat mai divers:
Tencuiala decorativă cu granulații medii sau mari poate fi structurată astfel:
De reținut:
– Cu cât granulația este mai mare, cu atât și consumul de material este mai mare.– Un strat prea subțire de tencuială reduce gradul de protecție oferit de aceasta, în schimb un strat prea gros face imposibilă structurarea materialului. Grosimea tencuielii trebuie să fie identică cu granulația aleasă.
– Granulația și modul de structurare ales trebuie să țină cont de condițiile de mediu. Într-o zonă foarte poluată, cu mult praf, trebuie evitate structurările care favorizează depunerea prafului.
Ai decis ce tip de tencuială decorativă și ce mod de finisare al acesteia vei folosi? Mai rămâne să alegi și culoarea potrivită pentru casa ta!
Folosește aplicațiile puse la dispoziție de producătorii de tencuieli decorative, care te vor ajuta să asociezi armonios culoarea fațadei cu cea a tâmplăriei și acoperișului. O astfel de aplicație găsești aici.
Tine cont însă că există diferențe de redare a culorilor de la un monitor la altul, așa că inainte de a lua decizia finală este indicat să consulți și un paletar real de culori al producătorului respectiv.
De retinut:
– Culorile deschise, luminoase, amplifică dimensiunile unei clădiri. Pe o tencuială deschisă la culoare depunerile de praf vor fi însă mult mai vizibile în timp.– Evidențiați anumite detalii arhitectonice folosind două sau chiar mai multe culori pentru fațada casei. Atenție însă cum combinați culorile! De preferat este să alegeți nuanțe ale aceleiași culori de bază.
– Țineti cont de stilul casei și de peisajul din jurul acesteia în alegerea culorilor pentru fațadă. O casă roz, cu linii arhitectonice clasice, într-o zonă inverzită, va fi o aparitie cel putin hilara, in schimb, pentru o vila moderna dintr-un cartier nou pot fi folosite si culori mai stridente.
– Tencuielile în culori foarte intense sunt mult mai sensibile la acțiunea razelor solare. Vor avea de suferit atât estetic, devenind cu timpul tot mai șterse, dar, absorbind foarte multă căldură, pun în pericol chiar integritatea sistemelor termoizolante pe care sunt aplicate. Producatorii de sisteme termoizolante nici nu recomandă folosirea tencuielilor decorative cu un grad de reflexie a luminii mai mic de 25%.
– Folosiți stratul de grund recomandat de către producatorul tencuielii decorative alese. Altfel, pe lângă incompatibilități datorate compoziției celor două materiale, pot să apară și diferențe de culoare care să fie vizibile înurma structurării tencuielii.
Autor: Marcel Buciuman
Sursa: CaseSiGradini.ro
0 Comments