Despre gresie și faianță

Unul dintre cele mai practice materiale folosite ca soluție în amenajarea podelei a devenit în ultima vreme gresia. Extrem de ușor de întreținut, la îndemână oricărui buget și disponibilă într-o paletă de culori, modele, dimensiuni și texturi care încântă privirea, gresia este perfect adaptabilă oricărui stil și oricărei exigențe în amenajarea unui interior pe gustul dumneavoastră.
Adezivi-gresie-si-faianta-Kerabond-T_3020332_1246876310
Este modernă, ușor de curățat și poate fi folosită în oricare dintre încăperile casei.

ALEGEREA GRESIEI POTRIVITE

Să găsești o gresie care să-ți placă este ușor. Trebuie doar să te asiguri că gresia aleasă se potrivește ceea ce vrei tu și unde decis să amplasezi. Intrarea în casă are nevoie de o gresie dură, rugoasă, rezistentă la umezeală. Pentru băi, alegeți un model rezistent la umezeală, dintr-un material cu proprietăți antialunecare menite să asigure aderență.

Gresiile „antialunecare” sunt tratate cu un material abraziv care înăsprește suprafața fină a gresiei, pentru a oferi mai multă siguranță. De asemenea, există gresii numai pentru interior, iar altele se pretează și pentru exterior. Mozaicul gresiei poate fi montat individual sau cu model premontat pe plasă sau pe hârtie.

REZISTENȚA LA TRAFIC

La prima impresie, toate gresiile sunt țări, însă există unele care au un nivel de duritate mai ridicat decât celelalte. Sunt împărțite în categorii diferite, în urmă unor serii standard de teste. Acestea evaluează duritatea, capacitatea de a face față uzurii și procentul de apă absorbit. Conform standardelor, grupele de gresie sunt:

Grupa I – Trafic ușor: pardoselile din băile rezidențiale, unde trebuie să facă față traficului în picioarele goale sau cu papuci ușori de baie.
Grupa II – Trafic mediu: pardoselile din casă, unde mai avem nevoie de abraziuni ușoare. Nu se folosesc la pardoselile de bucătărie sau la cele de la intrare.
Grupa III – Trafic mediu-intens: se pretează pentru orice tip de pardoseală de la interior.
Grupa IV – Trafic intens: recomandată pentru case sau zone cu trafic comercial ușor (redus).
Grupa V – Trafic foarte intens: se folosește pentru orice tip de pardoseală rezidență sau comercial.

Aceste categorii sunt importante, însă nu vă pierdeți prea mult în analize. Ele vă ajută să alegeți gresia potrivită zonei unde urmează a fi aplicată.

POROZITATEA

Dați mai multă importantă categoriei de porozitate sau, mai bine zis, procentului de absorbție a apei. Capacitatea de absorbție a apei este esențială când alegem o gresie pentru bucătărie sau baie, fiind zone unde avem nevoie de produse cu rezistentă ridicată la umiditate.

Pentru exterior nu trebuie să folosim o gresie foarte poroasă, din cauza faptului că temperaturile reduse pot îngheța gresia, care apoi se sparge. Clasificarea gresiei după porozitate se face în: ceramică, această având coeficientul cel mai redus de absorbție, vitroceramica, semivitrificata și nevitrificata, cu coeficientul cel mai mare de absorbție.

DURITATEA

Duritatea gresiei este afectată de procesul de coacere/ardere. În mod normal, cu cât gresia stă mai mult și la temperaturi mai mari, cu atât devine mai dură. Materia primă din care se face gresia se numește biscuit și se poate trece printr-o singură coacere sau prin dublă coacere.

Pentru o singură coacere, glazura se aplică direct pe biscuit și se trece o data prin cuptor. La dublă coacere, biscuitele este mai gros și după ce s-au mai adăugat modele și culori se pune în cuptor pentru cea de-a doua coacere.

MONTAREA

Pe o scală a proiectelor de tip do-it-yourself, montarea gresiei poate fi încadrată atât la nivelul foarte ușor, cât și la nivelul foarte solicitant. În mod obișnuit, montarea gresiei presupune anumite ajustări de formă. Gresia se montează ori cu ciment, ori cu adezivi speciali, fiind finisată cu chit de rosturi.

Ca pentru orice tip de dală, zonele care au nevoie de tăieturi speciale vor fi mai dificil de obținut în cazul gresiei. De asemenea, chiar și pardoseala în sine poate ridica probleme specifice. Atât timp cât gresia nu este o pardoseală flexibilă, are nevoie de un suport – șapa foarte stabilă și dreaptă. De cele mai multe ori, șapele trebuie ridicate la nivelul cerut de grosimea plăcii de gresie.

Sursa: costructi-finisaje.blogspot.ro

 

 

 

0 Comments


Doriți să ne împărtășiți ceva?

Lasă un răspuns

© 2020 Despescu Construct Nehoiu - Toate drepturile rezervate. /\ Creat și administrat de Leytto Company